Kółko Mam

Miejsce Spotkań Mam

Witam wszystkie mamy, mam dwoch synkow Aleksander 4 Fabian 2 ,Aleks poszedl do przedszkola minely juz trzy tygodnie a on dalej nie chce zostac sam w przedszkolu, a pozniej jak go odbieram niechce wyjsc! mowia ze to jest bariera jezykowa. mieszkamy w hamburgu juz 5 lat . czy wy mialyscie tez taki problem z waszymi dziecmi. pozdrawiam

Słowa kluczowe (do wyszukiwania): (, lubie, nie, szkoly)

Przeglądane: 0

Odpowiedzi do tej dyskusji

hej mamuski.podejrzewam ze to nie bariera jezykowa,to chyba zalezy od dziecka,w polsce tez wiele dzieci nie chce zostawac w przedszkolach pomimo ze jezyk przeciez znaja:)moje coreczki jak zaczely chodzic do przedszkola tez nic nie potrafily po niemiecku,mowilam im ze jak beda chcialy siku to maja mowic pipi no i pic to trinken(wtedy jeszcze nawet calymi zdaniami nie mowily nawet po polsku)pomimo ze nie potrafily sie dogadac nigdy z nimi nie mialam problemu,chetnie zostawaly w przedszkolu.a jesli chodzi o temat szkola,to duzo sie mowi zeby dzieci uczyc mowic w naszym ojczystym jezyku niby prawda bo zawsze sama wychodzilam z tego zalozenia,ale teraz moja corka chodzi juz do 2 klasy od niedawna zaczela zbierac noty w szkole i powiem wam ze z jezykiem niemieckim jest u niej katastrofa.w domu zawsze mowie po polsku,bajki tez puszczalam po polsku mam tu rodzine i duzo znajomych gdzie tez mowimy wylacznie po polsku,uwarzalam ze wystarczy jak beda sie uczyc jezyka w przedszkolu na dworze z dzieciakami no i teraz w szkole,tyle ze wlasnie teraz w tej szkole zbiera zle noty z niemieckiego.zle pisze po niemiecku,zle buduje zdania itd.jestem tym przerazona.i nie tylko ja mam z moja corka takie problemy w szkole,bo od znajomych dzieci maja podobnie.im bardziej staramy sie zeby dzieci mialy jak najczestszy kontakt z jezykiem polskim tym gorzej potem jest z tych ich niemieckiem w szkole:/
powiedzcie mi jak jest z szkola w niemczech jestem dopiero od 2miesiecy w niemczech mam dzieci wieku 7 i 8 latek jak ich zapisac do szkoly niemieckiej i co potrzeba prosze o odpowiedz pozdrawiam

Grupy

© 2012   Created by Agata.

Oznaczenia  |  Zgłoś problem  |  Warunki serwisu